T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ÜMRANİYE - Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi

Model Birleşmiş Milletler (MUN)

NEVMUN 2018 Konferansı sayesinde katılımcıların:

• Yabancı dillerini pratik yaparak geliştirmeleri,

• Kişisel ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesi,

• Karar alma/uygulama süreçlerine katılmaları ve bu sürece katılımlarının sağlanması

• Ulusal ve uluslararası düzeyde uygulamalara katılma ve/veya liderlik etme

• Farklı kültürlerden insanlarla bir arada olma ve bunu bir zenginlik/birleştirici unsur olarak algılayabilme kapasitelerinin artırılması hedeflenmektedir.

Model Birleşmiş Milletler (MUN) lise ve üniversitelerde, danışman öğretmenler eşliğinde öğrenciler tarafından düzenlenen, her katılımcının bir Birleşmiş Milletler delegesi rolünü üstlendiği ve atandıkları BM komitesi için belirlenmiş olan güncel konular hakkında araştırmalar yapıp, tartışmalara katıldığı konferanslardır. Birleşmiş Milletler komitelerinde, dünya problemleri tartışılıp, çözüm önerileri üretilen konferanslardır.

Birleşmiş Milletler, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulmuş ve kuruluşundan kısa bir süre sonra ise ilk kez Harvard Üniversitesi'nde bu organizasyonun simülasyonu olan Model Birleşmiş Milletler konferansı gerçekleştirilmiştir. Başlıca amacı siyasetle ilgili olan genç bireylere birbirleriyle konuşup tartışabilecekleri bir ortam sunmak ve bu sayede gençlere siyasi konularda bilinçli olma ve üretken düşünebilme gibi önemli özellikler kazandırmaktır. Katılımcılarının, dünya konuları ve uluslararası ilişkiler hakkında bilgilenip, global düşünmeyi öğrendikleri MUN konferansları, katılımcılara, toplum önünde konuşabilme, düşüncelerini kolay ifade edebilme, tartışma becerilerini geliştirme, ikna edebilme ve takım olarak hareket edebilme becerilerini geliştirme gibi çok büyük faydalar sağlamaktadır. Konferansın dilinin günümüzde uluslararası bir dil kabul edilen İngilizce olması katılımcılara, yabancı dillerini pratik yaparak kullanma, çekincelerini yenme ve yabancı dilini geliştirme fırsatı sunmaktadır. Özellikle uluslararası ilişkiler, hukuk ve ekonomi öğrencilerinin ilgi gösterdiği bu oluşum son yıllarda BM tarafından resmi olarak tanınmıştır. Hatta 2009 yılında BM ilk defa kendisi bir MUN konferansı düzenlemiştir. Birçok farklı görüşte kişileri bir araya getiren fikir alışverişinde bulunulmasını sağlayan Model Birleşmiş Milletler Konferansı hem dış işlerinde hem de uluslararası örgütlerde çalışmak isteyen ya da lisans ve lisansüstü eğitimine yurt dışında devam etmek isteyenler için çok iyi bir referanstır.

Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi Model Birleşmiş Milletler Kulübü olarak okulumuzda 2018 yılının Eylül ayında ortak kurumlarımızın ve sponsorların yardımıyla katılım ücretini minimum düzeye çekerek, Model Birleşmiş Milletler Konferansı düzenlemeyi planlamaktayız. NEVMUN 2018 Konferansı ile birlikte, katılımcıların fikirlerini özgürce belirtip savunabilecekleri bir ortam yaratılarak, modern tartışma kültürü anlayışını öğrenmeleri ve/veya sahip oldukları bu kültürü geliştirmelerine; özgüvenlerinin artırılmasına uluslararası politika ve dünya problemleri hakkında bilinçlenmelerine ve çözüm önerisi üretmelerine katkı sağlanacaktır. Bu amaca ulaşmak için, farklı kültürlerden, etnik kökenlerden, öğrenim durumlarından gelen katılımcılara, birlikte çalışma ve birbirlerinin fikirlerine saygı duyarak fikir alışverişi yapma yetenekleri kazandırılacaktır.

www.nevmun.org

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.03.2018 - Güncelleme: 22.09.2023 13:39 - Görüntülenme: 3175
  Beğen | 13  kişi beğendi

Etiketler :
mun, newmun,